Egy felmérés szerint Európában évente hétmillió gasztroturista fordul meg, akik elsősorban helyi ízekre, zamatokra kíváncsiak és az adott régióra jellemző ételek mellett előszeretettel kóstolgatják a helyi borokat is. Cikkünkben az erdélyi borok ismerőjét Gali Ferencet a Királyleánykáról kérdeztük.

Mit érdemes tudni a Királyleánykáról?

A XX. század elején született szőlőfajta két ősi fajta, a Kövérszőlő és a Leányka természetes kereszteződéséből. Viszonylag bőtermő fajta, jó cukorgyűjtő és nem túl kényes. A fajta mindkét szülője nagy múlttal rendelkezik és Erdélyhez köthető. Leányka szőlőt már a rómaiak is találtak Erdélyben, a Kövérszőlő pedig Tokajba átkerülve fontos alapanyaga lett a világhírű tokaji aszúnak.
kiralyleanyka_2-web
Személy szerint miért kedveled ezt a borfajtát?

Azért mert benne van a tavasz! Amikor tavasszal megyek az utcán és a levegőben keveredik a sok virágillat: akác, hárs, bodza, jázmin – ez mind benne van. Ízében pedig a Kárpát-medence gyümölcseiből ad ízelítőt: körte, alma, a lecsengésében pedig finom őszibarack.

Mikor esik a legjobban egy jó pohár Királyleányka?

Mivel nagyon jó ivású bor, ezért évszaktól, napszaktól függetlenül bármikor jól esik, amikor egy jó pohár bort szeretnénk inni. Önmagában is finom, de a megfelelő étellel párosítva is nagyszerű élményt nyújt.

Milyen ételekhez ajánlanád a Királyleánykát?

A Partium-ban ahonnan én származom, leginkább a faszénen sütött, házi majonézzel megbolondított padlizsánkrém mellé szokták kínálni. Ez egy klasszikus párosítás, érdemes kipróbálni! De például a fahordós Királyleányka, amilyet a Recas pincészet is készít, kiválóan működik a libamájjal is. Sok külföldi vendégnek szereztünk már ezzel a párosítással is maradandó élményeket.

Érdemes érlelni, vagy inkább fiatalon fogyasszuk a Királyleánykát?
kl-bq-web
A frissre hangolt, reduktív borokat 1-2 éven belül, a finom fahordós érlelést kapott tételeket pedig 2-3 éven belül érdemes elfogyasztani. Érdekesség, hogy bár a Recas pincészet mintegy 150 hektáron termeszti ezt a bőtermő fajtát, a pincénél mégis elfogy az utolsó palack is a következő nyárra.

Egyre nagyobb az érdeklődés a helyi szőlő és borfajták iránt. Mit mond egy külföldi borkedvelő, amikor először kóstol Királyleánykát?

Általában megdöbbennek, hogy ilyen aromaszerkezetű bor is létezik. A korábbi kóstolási élményeik fényében igazából nem tudják hová tenni… Tapasztalatból mondom, hogy mindenki megszereti, nem csak a hölgyek, hanem a férfiak is, mivel az illata nem tolakodó, “parfümös”. A Királyleányka a bájával mindenkit levesz a lábáról, talán számomra ezért a borok múzsája…