Egy évben két szüretet is levezényel Hartley Smithers, aki Romániában és Ausztráliában is dolgozik, borai pedig világszerte több millió embernek okoznak örömöt.

Az erdélyi Temesrékáson található Recas pincészet ausztrál főborásza, Hartley Smithers nem akármilyen szakmai múlttal rendelkezik. A sydney-i születésű Hartley szőlészeti- és borászati tanulmányait az Adelaide-i Egyetemen végezte, majd Ausztrália több jelentős borvidékén szerzett tapasztalatot: Hunter Valley, Barossa Valley és McLaren Vale.

A tehetséges ausztrál borász szenvedélyesen végzi munkáját, legnagyobb erénye, hogy nem ijed meg a kihívásoktól és innovatív, amelynek köszönhetően nemzetközi hírnévre tett szert. Több mint 50 szüretet a háta mögött tudva, készített már borokat Spanyolországban (Navarra, Rioja és Campo de Borja régiókban), Argentínában, Cipruson, Chilében, és még Zimbabwében (!) is.

Hartley Smithers kilenc éve került kapcsolatba a brit-román tulajdonú borászattal, a Cramele Recas-szal. A 2005-től tartó közös munkának látványos fejlődés lett az eredménye. Átgondolt növekedési stratégia mentén haladva számos komoly technológiai beruházás történt a pincészetnél, amellyel párhuzamosan évről-évre növelték és újították meg a szőlőterületeket.

solo-quinta
Egy mesteri házasítás: Solo Quinta

A sikeres együttműködés számos elismeréssel gazdagította a Recas pincészetet, amely mára a romániai bor ágazat egyik zászlóshajójává és Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkező borászatává vált. Az erdélyi borok történetében fontos mérföldkő volt, amikor a Solo Quinta 2010-es évjárata a párizsi Vinalies Internationales borkiállításon a legjobb aranyérmes borok közül is kiemelkedve elhódította a fehérborok nagydíját. A Solo Quinta minden évben öt szőlőfajtából készült házasítás, melynek érdekessége, hogy az egyik összetevője fehérre erjesztett kékszőlő, minden évben más fajtából. A 2010-es évjáratban ez Fekete Leányka volt, míg a most piacon lévő 2012-es évjáratban Pinot noir.

Hartley és felesége, a spanyol származású – szintén borász – Nora Iriarte kétlaki életet élnek, hiszen romániai munkája mellett Hartley végzi a főborászi feladatokat a Cassela borászatnál is az ausztráliai Griffith-ben. Így lehet az, hogy évente két szüretet is levezényel: tavasszal Ausztráliában, ősszel pedig Európában. A Cassela borászat világszerte ismert a [yellow tail] márkájáról, amelyből évente 12 és fél millió kartonnal (!) szállítanak a világ 50 országába. Egy statisztika szerint ebből a borból világszerte két és félmillió pohárral isznak meg az emberek naponta. Nem akármilyen számok ezek…

Közép-európai mértékkel nézve a Recas pincészet is hatalmas vállalkozás, hiszen mára közel 900 hektárról szüretelnek szőlőt, amiből 8 millió palack bort készítenek évente.