Miért különleges a Fekete Leányka? – kérdeztük az erdélyi borok kiváló ismerőjét, Gali Ferencet.

Kétezer évvel ezelőtt a mai Erdély területén már létezett Fehér- és Fekete Leányka. Azonban míg a Fehér Leányka Magyarországra is átkerült – és később a Kövérszőlővel történt keresztezés során létrejött Királyleányka szintén -, addig a Fekete Leányka megmaradt az erdélyi területeken. (A Kövérszőlő szintén erdélyi eredetű, amelyet  mostanában újra felfedeznek Tokajban – a szerk.)
Manapság a világ borfogyasztói a helyi fajtákra kíváncsiak, így óriási az érdeklődés a Fekete Leányka iránt. A világhírű borszakíró, Jancis Robinson az egész román borkínálat legszebb tételeként jellemezte a Recas pincészet La Putere Fekete Leánykáját. Az sem véletlen, hogy Romániában a legtöbb új telepítésű szőlő Fekete Leányka.

Személy szerint miért kedveled ezt a borfajtát?

Nagyon szeretem azt az sokrétű izgalmasságot, amit ez  borfajta ad. Illata nagyon gazdag gyümölcsös árnyalatokban, leginkább ribizli, áfonya, szeder, meggy és nemritkán szilvás jegyeket is mutat. Az ízében pedig karácsonyi fűszerek kavalkádja, de engem nagyon gyakran emlékeztet a gyermekkoromban kóstolt kökényre, amelyet már kicsit megcsípett a dér.

Milyen ételekhez ajánlanád a Fekete Leánykát?

Mivel rendelkezik a magyar szájíznek megfelelő fűszerességgel, ezért kiváló kísérője a Kárpát-medencei ételeknek. A legnagyobb gasztronómiai élményt bárányételek, kacsa- és libasültek mellett adja.

Hány évig érlelhető a Fekete Leányka?
fl2
Megfelelően terméskorlátozott területről szüretelt és finoman hordózott bor esetében 8-10 évig.

Lehet-e hasonlítani bármelyik világfajtához? Mit mondjak róla, ha egy külföldinek szeretném ajánlani?

Röviden, vagy hosszan válaszoljak?

Mindkét verzió érdekel!

Röviden: a kifinomultsága, eleganciája és sokrétűsége miatt leginkább a burgundiai Pinot noirhoz lehet hasonlítani. Sőt még a szőlőként is hasonlóan kényes: vékonyhéjú, így hajlamos a rothadásra.

Kicsit hosszabban: olyan mintha egy négy fajtából álló cuvée lenne, amelyben fellelhető a Syrah fűszeressége, a Cabernet sauvignon testessége, a Pinot noir kifinomultsága és a Kékfrankos gyümölcsössége. Persze ezen a ponton a külföldieknek a Kékfrankosról is mesélni kellene 🙂 De az a legjobb, ha megkóstolják! 🙂
Személyes tapasztalatom, hogy a külföldiek a legizgalmasabb bornak tartják a borsorban és csodálkoznak, megdöbbennek, amikor először kóstolják a Fekete Leánykát.